V nosečnosti ti je lahko kdaj tudi težko, počutiš se osamljeno, jezno in se sprašuješ ali si se pravilno odločila. Nisi slaba oseba, to je normalno!

Nosečnost je čas intenzivnih čustev, tako pozitivnih kot negativnih, ki so mešanica sreče, nezaupanja, zaupanja, strahu, negotovosti in dvoma.
Hormonske spremembe lahko vplivajo na čustveno in telesno počutje. Razpoloženje niha, nosečnica je zato bolj razdražljiva, spreminja razpoloženje. Včasih jo spremlja občutek strahu, drugič občutek veselja in neodločenosti, ker ne ve, ali bo zmogla. V prvem trimesečju pa ima lahko dodatne težave s slabostjo in bruhanjem. Občutek radosti, sreče nastopi ob potrditvi nosečnosti, ob tem pa ni nič nenavadnega, če nastopijo tudi manj pozitivna čustva, dvomi, jok in vprašanja: kaj bo, kaj, če splavi, ali bosta zmogla, stanovanjska stiska, finančni zalogaj, kako bodo odreagirali v službi, nosečnico skrbi, ali bo partnerju privlačna potem, ko se bo zredila …, morda pa se vse skupaj le prehitro dogaja. Zato je pomemben pogovor. Najprej med partnerjema, potem z drugimi. Nikar naj ne zadržuje čustev zase. Po navadi ne gre za velike težave oziroma se težave, strahovi lahko rešijo s pogovorom. Če je tesnobe preveč, če se nosečnica počuti nelagodno, naj si poišče strokovno pomoč.
Čustveni vrtiljak
Za žensko je nosečnost velika sprememba in zato potrebuje čas, da se nanjo navadi. Prihaja lahko do velikih psihičnih sprememb – utrujenost, zmanjkuje energije, slabost, zatekanje, bruhanje, popadljivosti, vzkipljivost, vznemirljivost, jezljivost … Zavedati pa se moramo, da so za to krivi hormoni. Partner mora vedeti, da je nosečnica v čustvenem vrtiljaku, da njeno čustveno stanje zelo niha. Nosečnica ni vzkipljiva, ker je tečna, ampak ker se hormoni mešajo, ker gre za drugo stanje v telesu … To čustveno nihanje je lahko zelo obremenjujoče za okolico, ker nikoli ne vedo, na kaj lahko računajo. Enkrat je ideja super, naslednji dan najslabša.

Drugi trimester je najbolj umirjen
Čustveno nihanje je sicer prisotno čez celo nosečnost, vendar so psihične spremembe najbolj prisotne v prvem trimesečju. V drugem se nosečnica in okolica navadita oziroma prilagodita na čustveno doživljanje, čustva se umirijo, nov način življenja nosečnica počasi sprejema. Vendar se trebušček kar nekaj časa ne opazi, oblačila pa postanejo pretesna, zato veliko nosečnic ravno zato postane nepotrpežljivih – najprej po trebuščku, da bi se že videl, in na koncu po otročku. Nekatere imajo tudi težave s spominom, zaradi česar pa vam ni treba skrbeti. Ko pa je trebušček viden, ga vsaka nosečnica rada pokaže.

V zadnji tretjini se pojavi strah pred porodom
Sam porod nosečnicam ne predstavlja večjih težav, težje pa je sprejeti bolečino, zato se v tretjem trimesečju zopet pokaže čustvena zbeganost, strahovi pred porodom, že prej omenjeni strah pred bolečino poroda in strah pred izgubo kontrole (kako se bo obnašala pri porodu, kaj, če bo njeno obnašanje nespodobno, kaj, če bo kričala).

Sindrom gnezdenja
Tik pred porodom večina zdravih nosečnic želi narediti vse za čas po porodu, čemur pravimo sindrom gnezdenja, ki napoveduje porod. Gnezdenje se kaže v izbruhu energije, ki je je po navadi več, kot dejansko zmore nosečnica. V zadnjem trimesečju je trebušček velik, zato je telo okorno. Pomembno je, da se nosečnica ne izčrpa preveč, ker potrebuje energijo in moč za porod. V zadnjih tednih se pojavi sanjarjenje o dojenčku, o tem, kakšen bo, kako bodo potekali dnevi z njim itd.

Za umiritev strahu pred nosečnostjo in porodom vam priporočamo, da se s partnerjem pogovarjata, kako poteka nosečnost in kako bo po rojstvu otroka. Če pa nastanejo težave, se o njih pogovorite s partnerjem in ginekologom, ki vam bo najlažje pomagal, ne obremenjujte se z mislimi, kaj bi lahko bilo narobe.

Vir: Baby Book 2015, Priročnik za bodoče mlade starše

%d bloggers like this: