1 Vedi, da je metanje stvari klic na pomoč, ali pa ti s tem želi nekaj sporočiti.

Malčki se še vedno učijo in marsikatero dejanje je zanje zgolj sredstvo, s katerim nam želijo nekaj sporočiti. Včasih pa enostavno raziskujejo nove predmete in njihovo uporabo.

Ko boš našla razlog za neželeno vedenje, ga boš tudi lažje spremenila.

Morda boš opazila, da malček kaj vrže po tleh, kadar si zatopljena v telefon in mu ne namenjaš pozornosti. Ali pa, da meče vse okrogle predmete, ker misli, da so žogice in bi se rad igral.

2 Ohrani mirne živce

Včasih je težko biti potrpežljiv, posebej kadar malček počne nekaj, s čimer škoduje drugemu. Denimo želi metati trde predmete v dojenčka.

A če se pri svojem odzivu ne boš znala obvladati in boš občasno nanj enostavno kričala, lahko situacijo še poslabšaš.

Če bo pri tebi zaznal močan čustven odziv, se prav lahko zgodi, da bo stvar delal še bolj pogosto.

3 Tvoj odziv naj bo miren in samozavesten (tudi če se ne počutiš tako)

Pomisli, da ti otrok s svojim vedenjem želi nekaj sporočiti. Globoko vdihni ali si vzemi nekaj minut odmora, preden se odzoveš.

4 Komuniciraj in ponudi izbiro

Jasno mu/ji povej, da se s s tem predmetom tega ne počne. Razloži mu, čemu je dejansko namenjen in kako vse se lahko z njim igra in mirno povej, da metanja ne boš dovolila.

Primer1:

˝S kockami lahko gradiš hiške ali stolpe. Ne smeš jih metati v sestrico. Lahko se z njimi igraš, če jih boš metal, jih bom vzela.˝

Sedeš poleg njega in mu pokažeš, kako se igra. In mu ob tem še enkrat razložiš, čemu so namenjene in da žal ne moreš pustiti, da jih meče v ljudi. Če z dejanjem nadaljuje, potem kocke vzameš.

Primer 2:

Dvoletnik pri večerji meče hrano naokoli. Razložiš mu, da se hrane ne meče. Lahko jo poje, če pa ni lačen ali jo bo metal, jo boš vzela.

Vedno daj otroku izbiro in mu razloži posledice neželenega vedenja.

5 Drži se postavljenih pravil

Če se odloči, da bo stvar še naprej metal, mu jo res vzemi in poskusi znova kasneje.

Če meče kocke v sestrico, mu povej da se tako ne more igrati, ker jo lahko poškoduje in ga odstrani iz igralnega kotička. Povej mu, da se bo lahko vrnil, ko se bo lepo igral.

6 Dovoli mu čustven odziv

Malček se bo na odvzem predmeta najbrž odzval z jezo ali jokom. To je vredu, dokler pri tem ne poškoduje sebe ali koga drugega.

Dovoli mu, da se razburi in pomiri, pri tem pa ostani blizu njega in mu nakloni kakšno pomirjujočo besedo. A ne popusti.

7 Pokaži kaj lahko počne

Ko se jeza razprši, mu pokaži, kako se lahko igra, ali pa naprimer katere predmete lahko meče in kje. Povej mu, da se kock ne meče v ljudi, lahko pa zunaj meče žogo.

Če ne boš samo prepovedovala, ampak mu boš ponudila tudi druge možnosti, bo lažje sprejel tvoja pravila.

8 Bodi potrpežljiva

Malčki pogosto preizkušajo naše meje. Neželeno vedenje navadno ne izgine čez noč. Toda če boš konsistentna in potrpežljiva, se ti bo obrestovalo. Nič ni lepšega, kot lepo vzgojeni otroci, kajne?

Povzeto po: Toddler Approved

Kaj si misliš o takšni rešitvi? Kako pa ste pri vas rešili problem z metanjem predmetov?

 

%d bloggers like this: